2013. május 26., vasárnap

Will Graham, mert megérdemli



Én és a címeim.
Miután Hannibálról is ejtettem pár szót, úgy gondoltam a vélemények hatására, hogy Willről is kell egy hasonló.
Aztán ki is találtam a sémát, amire majd fölfűzhetem a lényeget, illetve megalkottam a vázát ennek a bejegyzésnek.
Szóval Will egyáltalán nem átlagos főhős, ahogy erre már jópáran rámutattak, igen ügyesen. Will Grahammal az ember nem tud úgy azonosulni, mint mondjuk Bilbóval. Vagy Eragonnal, hogy ne folyton Tolkiennel jöjjek.
Ez az ember ugyanis képes a tökéletes empátiára, szabályosan átveszi a gyilkos helyét, így jön rá arra, hogy miképp tette, meghatározza a főbb jellemvonásait, olyan segítséget nyújtva ezzel, hogy Jack hülye lenne, ha nem használná ki a rendőrség és a saját érdekeiben.
Csakhogy ez a tulajdonság azzal is jár, hogy képtelen mindent kizárni, nem tud mindig felülemelkedni, és egyáltalán hiányzik belőle az a mentális védőgát ami a hétköznapi embert megakadályozza abban, hogy lelkileg ennyire sérüljön.
Ami a legszebb az egészben, hogy pont ezért tudja tökéletesen megérteni Hannibált, és ezt Hannibál is tudja, és pont azért, vagy talán épp emiatt, szereti.
Azonban nekem Will egy üres papírlap.
Bizonyára ismeritek azt a kifejezést, hogy élete könyve.
Mindenkinek van egy ilyen könyve, és általában találhatók benne gyönyörű, mesterien megrajzolt és kiszínezett iniciálék, gondos gyöngybetükkel telerótt sorok, széles, izgatott betűkkel megtelt lapok, átsatírozások, apró firkálások a lap szélén, néhány széljegyzet a margón, esetleg pár ábra. Ezek a tulajdonságaink, emlékeink, tapasztalataink, győzelmeink és kudarcaink tárháza, ami meghatározza egész személyiségünket, morálunkat, tulajdonságainkat, és igen, az empátiánkat is.
Nem azt mondom, hogy Will könyve teljesen üres, csak éppen valahol, életének egyik fejezetétől kezdve már nem fogott a toll, csak vájatokat karcolt a lapokba, amiket csak akkor lehet látni, ha valaki átsatírozza ceruzával.
Will ezért olyan átkozottul tehetséges médium, már ha megengeditek, hogy ezt a szót használjam.
Mikor megérkezik egy bűnhelyre, nem a könyvet lapozgatja, nem keresi a megfejtést egy széljegyzetben, hanem engedi, hogy a tetthely felett lebegő titokzatos erő beleírja azokat a betűket, amik a gyilkos könyvében is szerepeltek. Az árkok pedig megakadályozzák, hogy végleg úgy maradjon, és lefolyatják a tintát, újra üressé, befogadóvá változtatva.
Nomármost Hannibál megérezte, hogy ez az ember el tudja fogadni olyannak, amilyen. Csakhogy én nem nézem ki belőle, hogy ne próbálná meg manipulálni, persze csak szépen finoman. óvatosan simítja ki a belevésődött mondatokat, és írja újra immár a saját kedve szerint.
persze föl lehet kiáltani, meg el lehet borzadni, de azt hiszem, hogy ez valahol így van rendjén.
Elvégre mindenkinek szüksége van arra, hogy megértsék, és ki is érthetne meg jobban egy olyan figurát, mint Hannibál, ha nem egy olyan személy, akit nem kötnek gúzsba saját életének betűi?

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon igaz. Hannibal az elejétől kezdve manipulálja Willt szép csendesen a háttérből, bár ez nem egyszerű, mert ha elrontja a dolgokat, akkor Will beleőrül, és nem úgy, ahogyan az Hannibalnak jó lenne, de persze ért hozzá, elvégre pszichiáter a szentem. De ugyanezt csinálja Abigaillel is, szóval ez egyértelmű... nem akar egyedül lenni. Persze ehhez hozzátartozik, hogy Tobiast (úgy hívták azt a néger zenészt ugye?) pedig megölte, holott akár jóban is lehettek volna... Most az mindegy, hogy a srác is meg akarta ölni őt egy adott pillanatban, ezen szerintem túltette volna magát. XD Gondolom inkább az volt, hogy ő nem eléggé lelki sérült hozzá, és ha már nem tudja kellőképpen irányítani, akkor nem jó buli. Akkor túl veszélyes. Will meg Abigail is az, de hát szükség van kockázatra ahhoz, hogy boldogok legyünk.
    Csak remélem, hogy Abigail nem butáskodik többet, mint az utóbbi részben, mert én bírom őt, és nem akarom, hogy túl nagy kockázattá váljon, és meg kelljen halnia.

    Különben azért mégiscsak Will az a karakter, aki azért van, hogy a szerepébe beleéljük magunkat... Még ha nem is egyszerű, de adja magát. Végülis ki más? Alana? Jack? Maximum néhány aspektusban, de ők nem eléggé főszereplők hozzá, Hannibal személyisége meg azért a legtöbb embernek eléggé idegen (remélem). És ez a gyönyörű az egészben: mert megkapjuk mi Willt, aki, normális reakcióként, rosszul van a gyilkosságtól, jah lássuk be, eléggé hányingerkeltő/groteszk jelenetek akadnak néha, de ezzel együtt amikor átéli őket a gyilkos szemszögéből, szereti csinálni. (Továbbra se hiszem, hogy kizárólag azért vállalná még úgy is, hogy egyre inkább belezakkan, mert meg akarja menteni az embereket. Lefogadom, hogy vonzza őt a dolog, mint ahogyan minket is.)
    Ha jól nézed a sorozatot, Willen keresztül a lehető legbiztonságosabb és legkönnyebb úton gyilkost csinál belőled, úgy, hogy duplán nem kell annak lenned.
    Gondold el, többet látjuk Willt gyilkolni a sorozatban, mint bárki mást, és nem is ölt meg Hobbson kívül senkit, őt is csak muszájból (Oh, és azt Hannibal intézte el... nem is rossz első lépés jellemformálásnak, mi?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ez majdnem hosszabb hozzászólás lett, mint a bejegyzés :)
      Amúgy tőlem ne kérdezz szereplő neveket, valahol a negyedok-ötödik rész körül járok, és még itt nincs zenész.
      Igen, jól monod mégiscsak ő vezeti a nézőt, bár ez a szereti-csinálni dologban én nem vagyok biztos. Bár nagyon sok mindenben nem vagyok biztos, de ez mellékes.
      Talán ez csak afféle belső kényszer.
      Mindenesetre a sorozat egyik nagy előnye, hogy jó sok minden van amin el lehet rágódni.

      Törlés
    2. Na ez majdnem hosszabb hozzászólás lett, mint a bejegyzés :)
      Amúgy tőlem ne kérdezz szereplő neveket, valahol a negyedok-ötödik rész körül járok, és még itt nincs zenész.
      Igen, jól monod mégiscsak ő vezeti a nézőt, bár ez a szereti-csinálni dologban én nem vagyok biztos. Bár nagyon sok mindenben nem vagyok biztos, de ez mellékes.
      Talán ez csak afféle belső kényszer.
      Mindenesetre a sorozat egyik nagy előnye, hogy jó sok minden van amin el lehet rágódni.

      Törlés
    3. Jaj, akkor bocs, hogy spoilereztem. Én úgy nézem, hogy körömrágva várom, hogy megcsinálják végre a feliratot az aktuális részhez, mert nem bízom az angoltudásomban. XD Az utóbbi két rész nagyon erőteljes volt ám, és az előzetesből ítélve, teljesen kileszek a jövő hetin.
      Lehet, hogy Will nem szeret gyilkolni... De szeret azzá válni, aki szeret gyilkolni... ez annyira megijeszti, hogy majdnem visszatáncol tőle, de nem hiszem, hogy Jack unszolása elegendő lenne neki ahhoz, hogy mégis úgy döntsön, folytatja. Szegénykém, olyan simulékony természet.

      Törlés