2013. június 3., hétfő

Filózófikus megnyilvánulás



Ez nem egy történet, csak egy végigvezetett gondolat, így hát a bloghoz csapom hozzá. A stílusa ne tévesszen meg senkit, csupán irodalmian megfogalmaztam egy gondolatomat, ennyi az egész. Néha megéri így végigvezetni, mert nekem tetszik. Főleg, mert olyan összeszedett.
Hát tessék:


Van, mikor nem segít semmi. Van, hogy eljátszottad az utolsó esélyedet is. Van, hogy a szakadék szélén táncolsz, és csak arra vársz, hogy valaki belelökjön végre, hogy eltűnj ebből az árnyékvilágból. Van, mikor a szenvedések teljesen összetörnek, a mélybe taszítanak, oda ahonnan nincs visszatérés. Az élet felkap, mint könnyű falevelet, száraz virágot, táncba hív, pörget, forgat, de mire észbe kapnál elragadott, ismeretlen tájakon jársz, távol az otthontól. És a Szél visz tovább, de immár tépáz, üt, ver, szédít, hogy megnyomorodsz. Aztán a földre dob egy idegen, hideg földre ahol nem ismersz senkit és téged se ismernek. Idegen leszel, számkivetett, utolsó az utolsók között.
És mégis.
Élni kell.
Valahonnan a világűr sosem látott részeiről jön, csillagporban megfürödve, fényben megtisztulva, hullócsillagok szikrájában újjászületve egy titokzatos, minden mást fölülbíráló parancs, hogy élni kell. Akkor is ha nincs miért, ha nincs kiért. Ha minden elveszett, ha minden összeesküdött ellened, ha az egész világ kitaszított. Akkor is ha mindenben csalódtál, ha benned csalódtak, ha nincs miben hinned, ha még a Sátán is undorodva kerül el. Élni kell.
De miféle játéka ez a Sorsnak? Miféle gúnyos, megvető játéka az elmének, hogy nem engedi eldobni azt, ami kevesebb a Semminél? Miféle ellenszegülése a szabad akaratnak, hogy nem szúrja szívbe a tört, nem lépi át a tető szélét, feljön a víz alól?
Küzd azért ami már rég elveszett, harcol egy sosem volt világért, egy lélekért, ami ki tudja mennyit ér az égi mérlegen. Mégis szembeszáll, ha kell akár az egész Univerzummal, egy törvényen kívülinek törvényt szerezve, egy száműzöttnek új esélyt adva, egy elesettnek segítséget nyújtva. Ha megbénul az agy, ha összetör a test, ha elveszik az értelem, kihuny az akarat, a lélek, eme rejtélyes és bámulatos találmánya az Úrnak, még kér, követel, kiabál, küzd, mert nem veszhet el. Mert ha már semmi nem igaz, ha minden a visszájára fordult, ha a halottak kikeltek a sírokból, és ha összeomlott az egész Világegyetem, a lélek még nem adja fel. Ő soha nem adja fel. Az ember már lemondott mindenről, de az a motor, ami hajtja az egész gépezetet, még forog, még működik, még kihasznál minden másodpercet, mert ő tudja mi az igazi szenvedés. A poklok forró tüzében égett, keselyűk alakították éles csőrükkel, démonok ruházták föl értelemmel és az ördögök oltottak belé tudást. Kínok üllőjén kapott akaratot, amit fémkalapácsok vertek bele.
Az angyalok tiszta forrásvízből könnyeket adtak neki, hogy mindig emlékezzen. Egy tollat is kapott, hogy tudja mi a feladata: a küzdelem.
És a lélek küzd. Küzd azért, hogy elmondja, mi az igazi szenvedés, küzd azért, hogy meghallgassák, küzd, hogy végre mások is lássák, amit ő. Hogy jobb sorsuk legyen. Kiabál, ordít, mindent megtesz, de csak az hallja aki igazán mélyen van. Aki magán érezte a kárhozat forróságát, aki bepillantott a végtelen szenvedés birodalmába, aki látta egy másik dimenzió szörnyű fájdalmait. Vannak olyanok akik összeroskadnak a teher alatt, tehetetlenül fekszenek, mert a lelkük, a feladat, túl sok és ők túl gyengék. De mindig vannak erősek akik kezet nyújtanak a gyengéknek, akik megértik lelkük szavát, akik nem félnek kimutatni, hogy ők is emberek és nem restellnek harcba szállni mindazokért akik úgy vélik, minden elveszett. Mert Élni kell. Nincs válasz a Miértre, csak egy ősi parancs, ami minden élőlénynek diktál, egyetlen hatalmas akarat, egy végső következtetés a sok hiábavaló gondolkodás eredménye. Élni kell. Ennyi a titok, és mégis jobban el van zárva, mintha egy másik időben, egy másik térben lenne. Mert csak azt nehéz meglátni amit nem akar. Nyilvánvaló, egyszerű, de mégis a legnehezebben teljesíthető parancs. Főleg akkor ha minden összeomlott. Mert önsajnálni sokkal könnyebb dolog, mint felállni és újra kezdeni. Ez a helyes út, amihez számtalan ösvény vezet.
Hogy ki melyiket választja az már részletkérdés.
Egy szabályt azonban mindenképpen be kell tartani: élni kell.      

A tördelése nem az igazi, de most jó lesz ez, míg kitalálom, hogy hogyan írjam le az ötleteimet. Persze ne vinnyogjak, csak hát, ezt szoktam meg. Amúgy már majdnem irtam egy Hannibál ficet, ami annak a biztos jele, hogy én is elkaptam a dolgot, de nem hozta a sorozat hangulatát, hát összetéptem. Most meg sirok, hogy miért tettem ezt. Áh, eszement egy ember vagyok. És még a hajamat is levágatam, bár ez most jól áll.
Minő érdekes hírek, hát nem igaz?

4 megjegyzés:

  1. "Valahonnan a világűr sosem látott részeiről jön, csillagporban megfürödve, fényben megtisztulva, hullócsillagok szikrájában újjászületve egy titokzatos, minden mást fölülbíráló parancs, hogy élni kell."

    Találkoztál már Georg Gradek azon gondolatával, hogy nem mi élünk, hanem valami él minket? Nekem ez jutott most eszembe az írásod olvasva. (És megint kirázott a hideg.)Persze te szebben megfogalmaztad. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most hallok elöször erről a gondolatról, elhiheted. Úgyhogy most mélyen megtisztelve érzem magamat.

      Törlés
  2. Oh, drága, drága Éva (ha megengeded, most elhagyom a Gyöngyvért)!

    Zseniális, vitába nem tudok szállni vele, mondjuk nem az én létsíkom ez a filozofikus megnyilvánulás (nem ez a fajta megnyilvánulási forma és típus), de könnyen lehet azonosulni a gondolatokkal, és a kifejezésmód különösen egyszerűvé teszi ezt. Példának az egészet mondanám, de az előttem szólóé a legjobb és egyik legérthetőbb. Tetszik ez a zárkózott nyitottság, mely a hitben összpontosul, és a létezéssel magyarázza a létezést (lényegében éppen annyira irreleváns, mint a Biblia, de ezt inkább elhiszem, mint a zsidó motívumok tömkelegét [nem vagyok rasszista, ez csak egy félresikerült megfogalmazás :P]). Átfogó összegzés az élet küzdelmeiről, az életút helytelenségének helyességéről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked még ezt is elnézem. Főleg azután, hogy ilyen szépen szólítottál meg.
      Meg az egész véleményed is tetszik és egyáltalán nem lett értelmetlen. Legalábbis én értettem, hogy mit akarsz elmondani.
      Kölcsönösen megértjük egymást, ez így nagyon szép.
      "Átfogó összegzés az élet küzdelmeiről, az életút helytelenségének helyességéről."
      Igen, köszönöm, ezt akartam elmondani. remek érzés tudni, hogy átjött

      Törlés