2014. augusztus 26., kedd

Doctor Who? 8. évad első rész - Mély lélegzet



NINÚ!
SPOILER!
NINÚ!
Szombaton, alias augusztus huszonharmadikán ismét elstartolt a méltán közkedvelt sorozat nyolcadik évadja az új Doktorral, szám szerint a tizenkettedikkel (megmondóemberek kiméljenek), és én is azok között voltam, aki felrobbantotta a netet. Egy ideig számoltam hány szerencsétlenre zúdítom rá, de aztán elvesztettem a fonalat, ráadásul ahelyett, hogy csillapodnék, csak még jobban bepörgök, ahogy közeledik a következő rész vetítési időpontja, vagyis a szombat. Úgyhogy épp ideje, hogy a blogomon is TARDISkék szivárványt hányjak (e kettő nem zárja ki egymást, csak nehézzé teszi az elképzelést). A dolgot jelentőségét növeli számomra, hogy élő, egyenes adásban lestem, mert Capaldi erősen várós volt, és hát miért is ne nézném meg onlinetévébe? Őszinte meglepődésemre többet értettem annál, mint amit nem, bár a magyar felirat azért nagyon kellett, viszont eldöntöttem, hogyha lehetőségem lesz rá, akkor minden sorozatomat megpróbálom így nyomon követni. Nah ez egy értelmes mondat volt, de nézzétek el, be vagyok zsongva. Rá is térek a lényegre.

12. Doktor alias Peter Capaldi
Szerelem első látásra.
Ilyen eddig csak Ecclestonnál fordult elő velem, Tennantnak erősen kellett pedáloznia, hogy elfogadjam, míg Mattre csak az utolsó évadában tudtam Doktorként gondolni. Erre jön Capaldi, semmi mást nem csinál, mint kinyitja a TARDIS ajtaját, rászól Straxra, hogy Psszt, és kész, végem volt. Már akkor tudtam, hogy nagyon szeretni fogom, az epizód végére pedig biztos lettem abban, hogy ez a Doktor egy hihetetlenül badass Doktor. Öregebb, végre, és nem, egyáltalán nem értem meg azokat akik ezen picsognak, könyörgöm több mint kétezer éves! És ha jól tudom a régi érában is váltott fiatal Doktort öreg Doktor, szóval Shut up! Plusz támadó szemöldök. Mert CapaldiDoktorunknak az is van, a fergeteges modora mellé, ami végre nyersebb, komolyabb és ironikusabb. És skót. És nem ölelgetős fajta, viszont fenntartom, hogy egészen olyan, mint egy farkas, főleg mikor vicsorog. Félelmetes egy jelenség, tényleg sötétebb, domináns, de neki is megvan a szerethető oldala, lassan pedig meglátjuk, hogy milyen mondatok lesznek a kulcsmondatai, szerintem a Shut up!, amiről óhatatlanul Sherlock jutott eszembe, valamint az, hogy: " A kérdés az...", meg nagyon remélem a pudingfejűeket is használni fogja. Én egyből a szívembe zártam, mert nagyon jó színész, zseniálisan parádézik, mint Doktor, az öltözéke is pöpec, akárcsak a stílusa, és ha így folytatja felzárkózik az első helyre Eccleston mellé. Annyira megnéznék egy olyan részt, ahol Capaldi és Eccleston együtt "Doktorkodik", mint Tennant meg Smitt! Sajnos ez nem fog megvalósulni, de már maga a gondolat is ütős, főleg ha kapnának egy olyan forgatókönyvet, ahol megmutathatnák az igazi nagyságukat, kő kövön nem maradna, se a képernyőn, se a fangirl szívemben. Összegezve végre elmúlt a Doktorunk kapuzárási pánikja, és Moffat, nem érdekel, hogy egy utolsó, gonosz, rohadék, szívtelen, elborult lelkivilágú, kicseszett zseni vagy, mindent megbocsátok neked, amiért Capaldi lett a 12. Doktor. Ugyan kicsit tartok tőle, de azt hiszem, hogy nagyon jól ki fogunk jönni.
A végére pedig egy kis bizonyíték, hogy már az első epizódja is mennyire mélyen megérintette a rajongókat:


Minél többször nézed meg annál viccesebb, bár én öt körül már kezdtem kételkedni az épelméjűségemben, meg azokéban, akik elkészítették. A lényeg, hogy most egypár hétig Doktor lázban fogok égni, mert Capaldi beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, és kecsesen túl is szárnyalta. Természetesen Eccleston örökre az első Doktorom marad, de nagyon örülök, hogy végre megint idősebb lett, aki helyrerakja az embert, és nem fut el sírva a sarokba, ha az ember, akár szeretetből is odamondogat neki, hanem azonnal riposztozik (Bocsánat Matt, azért kedveltelek, a végére, de néha olyan kis mimózának tüntél)

Paternoster Gang:
Avagy a kis, háromfős csapat, akik a viktoriánus Angliában nyomozgatnak. Madame Vastra, a nőnemű homo reptilia, annak a fajnak a tagja, aki még az ember előtt létezett a földön (kis érdekesség: Asimov egyik novellájában, amiben az időutazást boncolgatják szintén megemlítik az értelmes hüllőfajt). A felesége Jenny, aki ember, és vagy százhuszonötezerszer talpraesetebb, mint Clara, no meg Strax aki a szontári harcos nép tagja, és ha a dalekok dudoros borsszórók, akkor ő egy krumpli. És nagyon nagy megmozdulásai voltak. Főleg amikor fejbecsűrte Clarat az újsággal:



Spontán tapsot érdemelt eme tettéért. Az se volt semmi, amikor betoppantak, mint felmentősereg, vagyis hát leereszkedtek, mögöttük meg Strax zuhant lefelé. Úgyhogy ha terveznek még egy spin-offot, akkor én őket kérném főszereplőnek.

SuflegirlClara
Valószínűleg, ha Capaldi nem löki ki egy vulkán felett a fandom fogja halrudacskákkal és pudinggal megfojtani, bár szerintem jóval több haszna lenne, ha Hanci keze alá kerülne, kiváló édességet készítene belőle.
Pedig én az elején tényleg szerettem, amikor a dalekos résznél először találkoztak, erősen sajgott érte a szívem, aztán mikor kiderült a háttértörténete, tetszett ez véletlen vonulat, aztán valahogy fokozatosan lecsúszott, és amit ebben a részben levágott hisztit, hát én a legszivesebben a haját téptem volna. Komolyan, mint egy kis tizenéves, holott neki kéne a legjobban tudnia, hogy milyen amikor a Doktor regenerálódik! Hiszen belépett Trenzaloren az időspiráljába, látta mindegyik életét, most meg nekiáll azon picsulni, hogy jaj de öreg lett! Valaki fogjon vissza, mert leütöm. Az valahol rendben van, hogy Moffat azoknak a rajongóknak akart tükröt tartani, aki szintén fennakadtak ezen a dolgon, de ezzel még azt a kevéske becsületét is elásta, ami maradt neki. És komolyan Mattnek kellett felhivnia, hogy értse meg ott áll Capaldi, most regenerálódva, azt se tudja melyik keze melyik, teljesen össze van zavarodva, hiába minden rettenthetetlensége, segítségre van szüksége, és ez a nő még képes megvádolni a Doktort azzal, hogy hallgatózott! Amikor ő a Doktor, ő hívta fel és csak tudja, hogy mit mondott!
Sirok.
Úgyhogy jogos a kérésem, hogy kapjunk egy normálisabb útitársat.

Valami a cselekményről
Hát olyan átlagos lett szegényké. Igazából Capaldi és Strax viszi a hátán az egészet, de debütnek megfelelt. Kicsit lájtos, kicsit felvezetős, hogy megbarátkozzunk 12. Dokinkkal, a szörnyeket már láthattuk Tizesnél, és nagyon szeretném tudni, hogy most ezekkel mi van. Bár az emberi bőrből varrt hőlégballon a város felett, na az adott az érzülethez rendesen. A végén pedig az a nő, akit én nagyon nem tudtam hova tenni, de fészes csoportban született egy-két pofás tipp, személy szerint a megkettyent-idősebb-Clara elmélet a kedvencem, mert az a sok "boyfriend"-zés nagyon gyanússá teszi, hiszen Clarank úgy bele volt zúgva Mattbe, mint vak ló a gödörbe.
A dinó tetszett, főleg, ahogy Capaldi leállt vele flörtölni, később meg "elreppelte" neki, hogy hazajuttatja. Sajnálom, hogy nem derült ki, honnan szedte Capaldi a ruháját, de ezért bőven kárpótolt a hajléktalannal folytatott beszélgetése. Az étterem nagyon tetszett, és természetesen öcsémmel is kipróbáltuk, hogy mennyi ideig tudjuk visszatartani a lélegzetünk, de bebuktuk. Úgyhogy lesz ez még jobb is, de rosszabbat soha ne kapjon.

Összegezve Capaldi F A N T A S Z T I K U S Doktor, Clarat már megpróbáljuk kibirni addig míg el nem búcsúzik, én meg igyekszem takarékra fogni magamat, de minden egyes rész után kapni fogtok egy ilyet, azért mert megtehetem. És minden egyes alkalommal ki fogom fejezni a vonzalmamat Capaldi iránt, mert két regenerációt kellett várnom rá. Jó Tizest és Tizenegyest is szerettem, meg minden, de nem volt meg ez a rajongás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése