2013. április 12., péntek

Tünetek



Süt a nap, vagyis éppen nem, de általában elővette ezt a régi szép szokását, amit azért hangoztatok ennyit, hogy még jobban rábírjam a kötelességteljesítésre.
De nem az időjárásról akarok beszélni, mert egyrészt nem vagyok angol, másrészt úgyis mindenki látja. Igazából egy új hülyeségpajzs kéne, mert a régi elkopott. Ez egy olyan mentális védőpajzs, aminek a segítségével jobban el lehet viselni a világban dúsan terjengő ostobaságokat és homály dolgokat, spórákat, egysejtűeket. Ez utóbbiak feltűnően hasonlítanak egy emberre, de ez csupán a látszat. Mihelyt kinyitják a szájukat kiderül néhány alapvető különbség. Például nem használják az agyukat gondolkodásra.
Azt hiszem lassan besznobulok, pedig azt hittem ezt már kinőttem. Hát nem, újra itt van. És lehet, hogy csak a stressz miatt kopott el, de fenntartom a Nyomorultak bűnösségét is. Mai napig nem tudom megemészteni, hogy szívből drukkoltam egy szerelem-első-látásra párocskának, pedig ilyesmiben nem hiszek, mivel csak könyvben találkoztam vele. Ott se mindig viselem el, filmben pedig egyenesen nyálasnak tartom és messzire kerülöm a témát. ere tessék, megkönnyezem. Jó tulajdonképpen mindenen bőgtem egy sort, még a felügyelőn is, akinek útközben beugrott a neve: Javert. Annak a fickónak oltári hangja van. Lehet hurrogni a sztárokat sem ismerem. Vagyis nem mindegy mert egy Benedictet vagy egy Martin Freemant bárhol kiszúrok. Elvonási tünetek a Sherlock miatt, de legalább már forgatnak és vannak képek.
Oké, visszafogom az ömlengést, inkább írok ficcet. Illetve írnám, de időm nincs rá. Jó lenne, de nem szánok, mert egy hét aztán vizsgák. Juhé!
Igen, határozottan a stressz tehet róla.
Tegnap öreganyám nézte a Nevetséges című női műsort, vagyis a Ridikült, ami hű a nevéhez. Bár szerintem borzasztónak is hívhatnák, lévén nem tudják, hogy a női táska a retikül. Ugyan Fáyt nem bírom, de ebben egyetértek vele. Szóval a műsorban az írásról volt szó és megállapították, hogy van női írás és férfi írás. Vagyis nem tudom, hogy pontosan mit, mert nem néztem, féluton elrohantam, de valami ilyesmit tárgyaltak. Én meg kiakadtam, vagyis elkezdtem filózni azon, hogy én hibásan látom a világot, mert női írókról és férfi írókról (novellistákról, publicistákról ecetetrásokról) hallottam eddig, valamint stílusokról és műfajokról. ezek nem voltak benne. Lehet, hogy arra gondoltak, hogy bizonyos műfajt, stílust a nők, másokat a férfiak részesítenek előnyben? Hát ez se veszem Szentírásnak, lévén Victor Hugo olyan gyönyörűeket írt szenvedély témában, hogy kalapot le. Másrészről Vavyan Fable nem spórol az akcióval, igaz sosem céltalanul. Viszont nála is álomszépen van leírva a szerelem. Megcáfoltnak látom hát, hogy az csak férfi, csak női, mert ha magamból indulok ki, akkor tudom, hogy elöbb írok társadalomkritikát, mint romantikát, lévén nem fűlik hozzá a fogam. Olyat meg minek alkossak ami nem tetszik?
A témát amúgy még el tudnám vinni erre-arra, de momentán az nem célom. Illetve dehogyisnem csak időm nincsen rá, lévén megyek kabátot és egyebet lesni. Kéne, reméljük akad is. De utálok vásárolni, mert nem vagyok az a nádszálkarcsú teremtés és az egyébként teljesen rendben lévő önbizalmam lemegy a pincébe a ruhák mérete és kialakítása láttán. Persze mert egyszálbélű kínaiaknak tervezik őket gyártószalagon, figyelembe nem véve az emberiség alapvető tulajdonságát: nem vagyunk egyformák.
Még tudnék beszélni, hogy nem bírtam megállni a híradót sem megjegyzés nélkül, bár inkább témagyűjtésnek használom. Megfelelő főszállal, néhány karakterrel simán elmenne kisregénynek egy-egy adás. Nem tartom kizártnak, hogy ez valami összeesküvés része. Bár ezeket az elméleteket nem nagyon szeretem, de abban kiegyezek velük, hogy minden mindennel összefügg. Végül is ne csak fizikálisan szennyezzük környezetünket, hanem mentálisan is. Hogy ezek után mégis olvasok horrort, és írok, annak csak egy oka van: abban győz a jó, még ha meg is kell szenvednie érte.
De ki a fene szeret szenvedni? A mazochisták. És mivel ez a magánbeszélgetés kezd elmenni a végtelenbe és tovább abbahagyom és beszerzek egy hülyeségpajzsot. Talán Normális-italt is adnak mellé, bár azt nem hajtanám fel. Bármennyire is kiakasztom magamat, azért jól érzem magam a bőrömben.
Csak a pszichológus meg ne tudja!

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Érdekes a gondolat a női-férfi írásról, ez engem is régóta foglalkoztat. Én magamban arra jutottam, hogy nem téma függő, de tényleg vannak inkább férfias, és inkább nőies művek, csak ez jelleg nem mindig esik egybe az alkotójuk nemével...
    Például nekem Az eltűnt idő nyomában kifejezetten nőies (néha szoktam olyat, hogy egy műveket elképzelem személynek, hülyeség, de jön), illetve, csak hogy a legkézenfekvőbbet említsem, a Harry Potter számomra valamiért férfias. (Viszont nagy bajban lennék, ha meg kellene magyaráznom,nem is terhellek ezzel inkább.)Nekem is volt már, aki azt mondta, hogy néha kifejezetten férfiasan tudok írni, de akkor sem egészen volt világos, mit értett alatta. Szóval az tuti, hogy nem témától, és nem az alkotó nemétől függ, a stílustól talán inkább, a látásmódtól, nem tudom. Ez pont olyan megfoghatatlan, mint hogy bizonyos embereket inkább érzünk Férfinak, vagy Nőnek, míg mások esetleg kicsit androgün jellegűek, (ami szintén nagyon izgalmas tud lenni).
    Abban viszont igazad van, hogy olyat semmiképpen nem szabad írni, ami már neked sem tetszik.

    Ne haragudj, hogy így ismeretlenül rád törtem a kavargó gondolataimmal. :)

    Üdv,
    Lidércke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Először is köszönöm, hogy megtiszteltél véleményeddel, remélem máskor is irsz majd kommentet. Egyáltalán nem haragszom, mert végre egy jel, hogy olvassák a blogom!
      Nekem egyszer azt írták, hogy a férfias írás az eladható. Ugyan én se letem okosab, de lehet, hogy ezt jelenti. Vagy a tartalom volt olyan, amit esetleg egy nőtöl nem vártak volna.
      Amúgy jó kis gondolat a könyv, mint élő személy, de nem is annyira butaság, mint hinnéd, elvégre emberek alkották. Márpedig nekünk van egy olyan tulajdonságunk, ösztönünk, képességünk, valamink amik tulajdonsággal ruházza fel a holmikat. Innen nem is nagy ugrás a személyiség aztán a nemiség kérdése. Nem hülyeség ez a te nézőpontod. Ha ez megnyugtat én beszélgetni szoktam velük :)
      És gyere máskor is szívesen látlak!

      Törlés