2014. szeptember 24., szerda

Doctor Who? 8. évad 5. rész - Időrablás



SPOILER!
Ez is egy rövid poszt lesz, mert bár annak ellenére, hogy az alapötlet igazán tetszett, miszerint a Doktor bankot rabol, eléggé felejthetőnek érzem a végeredményt. Úgy tűnik ez lesz az idei évad fő ismertetőjegye: egy frappáns rész váltakozik, a jóval. Kivéve amikor valami iszonyat baromságot raknak le az asztalra. Nah de lássuk mi is ez a rablásos történet.

1) Sher... Doktor és az ő kompániája
Keserű a szájizem megint, mert nem hiszem el, hogy Moffat nem bírja szétválasztani a két projektjét, pedig nem is tudom, hogyan áll a Sherlockkal. Néha az volt az érzésem, hogy eszébe jutott valamit, amit a Sherlockban felhasználhatna, vagy elfelejtette, hogy most a Doktorral dolgozik, mert néha Tizenkettes kiköpött Sherlock volt, ami még nem lenne kifejezetten baj, de amikor konkrétan ugyanaz visszaköszön a DW-ben, mint a Sherlockban, na az már okod ad a szemöldökráncolásra, hogy stílszerű legyek. A Shut up! még hagyján, de amikor úgy is kezd viselkedni mint Sherlock! A vége felé van egy jelenet, amikor ott van bent Karabraxos bank magántermében és épp rájön, hogy kicsoda is a Tervező, akitől a megbízást kapták, ott pontosan úgy viselkedik, mint Sherlock, mindenkit leüvölt, foyamatosan megy a Shut up! pedig senki meg sem szólalt, körbe-körbe mászkál, pontosan úgy gesztikulál mint a detektív. Szintén karakterhűtlenség, és szintén lehúzta az élményt az élvezhetőről a savanyú elment kategóriába.
Azért hál'Istennek többnyire Capaldi szenzációs játéka megmentette a helyzetet, és hát a harci szemöldök se okozott csalódást. Ráadásul azt hiszem, hogy valahogy Capaldi felhúzza maga mellé Clarat is (jó lenne tudni a színésznő nevét), bár nyilvánvalóan a karakterbeli hiányosságok nem engedik teljes mértékben felemelkedni, de javít a helyzeten. Ahogy az is, hogy Tizenkettes egyfolytában beszólogat neki. Meg úgy mindenki másnak is. Így az egyszeri útitársak Psy, a feljavított ember (USB csatlakozó van a homlokán), és Saibra, mutáns, is megkapják a magukét. Szerencsére jó értelemben is. Psy egy emlékezetvisszaállítót kap, így újra emlékezni tud a szeretteire, akiket manuálisan kitörölt, hogy nehogy bajuk essen az ő haccker élete miatt, míg Saibra egy génelnyomót kap, amit ha bevesz megtarthatja a saját alakját, akkor is ha megérint valakit.
Jó kis csapat ez, tökéletes a betöréshez, még akkor is ha fogalmuk sincs miért is kéne betörniük. Pedig nagyon be akarnak, ha egyszer mind a négyen beleegyeztek a memóriatörlésbe. Személyes kedvencem Psy, aki többször is feltette a kérdést, hogy miért a Doktor a főnök, mire ő benyögte, hogy alapvetően a szemöldökei miatt. Meg egészen jól alkalmazta a megszerzett tudást vészhelyzetben, ráadásul a végén maga a Doktor mutatta neki a "Hívj fel!" egyezményes jelét. Innentől kezdve a személyes headcanonom, hogy ő az új útitárs Clara helyett.
Saibra is kellemes színfolt volt, szó szerint is, bár a képessége neki sem tisztán haszon, hiszen nem érinthet meg senkit anélkül, hogy fel ne venné az alakját, de gyorsan vágott az esze. Csodálatosképpen mind túlélték, és amikor ez kiderült, szégyelltem, hogy a Doktor ennyire meglepődött, már-már lefagyott, mert ez megint olyan Sherlockosra sikeredett. Mindegy, a lényeg, hogy a companion jó lett, és nagyon szivesen viszontlátnám még mindkettőjüket.

2) A Fürkész meg egyéb cselekmények
Úgy érzem, hogy az aktuális idegen ellenfelet kicsit jobban ki lehetett volna fejteni, például, hogy elmondják milyen fajú, hogy halt ki a népe és igy tovább. Speciel engem jobban érdekelt, mint Karabraxos illegetése, aki klónozza saját magát, és itt már tudni lehet, a nem-is-olyan-nagy-csavart. A Fürkész amúgy ronda, és szó szerint pudingot csinál az emberek ahyából. Tehát nem árt ha megtanulsz semmire gondolni.
A végén persze kiderült, hogy csak azért engedelmeskedett, mert fogva tartották a párját, akiket aztán a Doktor elvitt egy csendes bolygóra. És csak ezért csinálta az egészet. Mondjuk nekem jobban tetszett volna, ha nem egy világbankigazgató érzelmeire apellál, de hát mindegy. Igen, a Doktor volt a Tervező, nekem már ott leesett, mikor azt mondta, hogy ez egy időutazásos rablás. Vagyis mentőakció.
Az igazgatónő klónja jobban tetszett, mint ő maga, olyan negatív elem volt, aki tökéletesen illet a történetbe, a Doktorral szemben.
A memóriaférgekkel már találkozhattunk a karácsonyi epizódban és nem tudom ki hogy van vele, de engem kicsit kezd irritálni, hogy még ilyen sok minden kapcsolódik Tizenegyeshez, legfőképpen maga Clara. Le kéne már zárni gyerekek, és új lappal indítani. Megérdemli.
Óh az még tetszett, hogy amikor a Doktor a Fürkészt használta fel arra, hogy megnyissa a blokkolt emlékeket, felderengete előtte az előző regenerációkból néhány dolog.

Igazából ennyit akartam erről mondani, nem igazán lopta be magát a szívembe. Tizenkettes jellemét nagyon szeretem, Clarat elviselhetővé növeli, bár ő még mindig jobb ha csendben fotoszintetizál a sarokban, és remélem hamarosan lecserélik, mondjuk Psyra. A következő részben valami androidforma takarítógép intéz dühödt támadást az iskola ellen, a Doktor pedig gondnokot alakít. Na tessék, még egy kis Tizenegyes. Valakit megölök most már tuti. Hát, akár még jól is elsülhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése